Iklan

Khamis, 28 Julai 2011

Kisah chewing gum


Salam and hye pada semua pembaca blog aku. thanks a lot sebab korang sudi baca dan komen pada entry aku.

Entry kali ni aku nak story dan berkongsi cerita kat korang "kenapa chewing gum kena banned kat Singapore". Tentu korang semua nak tau kan?

Ok, ceritanya bermula begini. Once upon a time, di suatu masa yang tidak dikenal pasti, ada seorang PM Singapore ni buat satu lawatan diplomasi kat Thailand. PM Thiland telah mengadakan satu makan malam bersama delegasi dari Singapore.

Pada makan malam tersebut, PM Singapore dan PM Thailand berborak-borak sambil makan. time makan udang PM Singapore pun bertanya pada PM Thailand

PM Singapore: lepas makan udang, apa orang Thailand buat dengan kulit udang?
PM Thailand jawab "kami buang je"
PM Singapore: ooooo...kat Singapore, kami recycle kulit udang jadi keropok udang, pastu kami export ke Thailand.

Lepas tu mereka makan limau pulak

PM Singapore: Lepas makan limau, orang Thailand buat ape ngan kulit limau?
PM Thailand jawab "kami tak buat ape,kami buang je"
PM Singapore: oooooo...kat Singapore, kami recycle kulit limau jadikan jus limau, pastu kami export ke Thailand.

Last skali, diorang makan chewing gum. dan seperti biase, PM Singapore pun bertanya la pada PM Thailand ni.

PM Singapore: ape orang Thailand buat dengan chewing gum yang dah di makan?
PM Thailand jawab "kami tak buat ape,kami buang je"
PM Singapore: oooooo...kat Singapore, kami recycle jadikan kondom pastu kami export ke Thailand.

tiba-tiba PM Thailand pulak bertanya kat PM Singapore "ape orang Singapore buat dengan kondom selepas digunakan?"

PM Singapore jawab dengan bangganya "kami tak buat ape,kami buang jela"
PM Thailand: ooooo...kat Thailand, lepas kami guna kondom kami recycle jadi chewing gum, pastu kami export ke Singapore.

Muka PM Singapore terus jadi merah. dan disebabkan itulah chewing gum dibanned kat Singapore

p/s : cerita ini adalah rekaan semata-mata




Isnin, 25 Julai 2011

Malaysia VS Singapore

Malaysia Lawan Singapore pada 28 Julai ni di Stadium Bukit Jalil.

Jom kita pegi tengok ramai-ramai.

berikan sokongan anda yang tidak berbelah bagi tu pada pasukan bola sepak negara kita.

Walaupun pada pusingan pertama kita dah kalah 5-3. tapi aku yakin pasukan bola sepak kita dapat memberikan yang terbaik pada perlawanan di Stadium Bukit Jalil nanti.

"Gomo Malaysia gomo.."


Selasa, 19 Julai 2011

Bogel menuju tuhan


Salam, hye semua pembaca blog Mr.Kay

Entry kali ni aku nak berkhayal dan menerobosi batasan minda aku sikit.

"Aku merenung jauh ke langit biru"

"Berharap diterima olehnya kelak"

"tiba masa aku kembali, adakah suci dan bersih?"

"kalau aku bisa terbang, ingin saja aku terus terbang bebas"

"dicelahan awan biru, aku bermain tapuk-tapuk"

"hinggap dan berehat di dahanan pokok"

"menunggu pulang dikala senja"

"masih adakah waktu untukku bermain dikala senja?"



Actually aku nak share ngan korang buku karya Zahiril Adzim yang bertajuk
"Bogel Menuju Tuhan". tajuknya pun dah membuatkan aku tertarik untuk membacanya.
adakah buku ni sama dengan buku Shahnon Ahmad yang bertajuk "S.H.I.T". aku pun tak pasti sebab aku belum lagi mendapatkannya.

Aku harap dapat jumpa buku "bogel menuju tuhan" ni. terpesoan betul aku dengan tajuknya. ingin aku selongkar kotak fikiran dan mesej yang ingin disampaikan oleh penulisnya.

p/s : Mr.Kay like..like...like Z.A tak?

Ahad, 17 Julai 2011

cara propose girls paling best



Salam, hye semua pembaca blog Mr.Kay yang aku sayangi. how your days? hopefully happy dan ada ong.

Penah tak korang terfikir cara-cara untuk propose sweetheart korang ataupun penah tak korang berangan yang akan di propose oleh jejaka pujaan hati korang dengan cara yang paling sweet?.. for sure penah kan?kan?


biasanya Girls ni mahukan sesuatu yang special dan sweet ketika sang pujaan hati melamar dan diorang ni akan bosan dengan cara propose yang biasa. i think so... jadi, you all guys mestilah create something yang special untuk propose sweet girls korang tu. nak-nak lagi kalau propose untuk kahwin. hurmmmmm.....

Untuk entry kali ni aku nak share beberapa cara yang sesuai untuk korang propose sweet girl pujaan hati korang tu. tapi aku nak ingatkan, ni cuma pandangan aku jer, kalau you all (girls) yang TER baca entry ni dan tak setuju, korang boleh la kritik. sebab aku ni tak hebat sangat nak talk about love and romance ni.

Nyanyi dan urghhh surprise..
Datang ke rumah sweet girl korang tu dan berdiri di depan pintu rumah dan nyanyikan sebuah lagu yang paling sesuai untuk menggambarkan perasaan korang, habis je korang nyanyi terus bagi sweet girl korang tu bunga yang didalamnya ada ring, time girl tu nak cium bunga tu confirm terkejut sebab ada ring (paling mujarab diamond ring hehehe). then korang pun terus la sampaikan hajat korang tu pada sweet girl korang tu.

Surprisekan si dia di tempat special..
Bawak cinta hati a.k.a sweet girl korang tu ke satu tempat yang special. tak kesah la, atas bukit ke, dalam gua ke, tepi pantai ke, atas banggunan ke. pastu korang sediakan something such as, lilin, batu-batu atau ape-ape je yang korang rasa sesuai. bentukkannya jadi heart dan dalam bentukkan heart tu ada ring yang tertutup dengan sehelai kain merah. pastu bawak girl tu masuk dalam heart tu dan suruh dia buka sendiri. confrim terkejut kott.. lagi best kalau time korang nak bawak tu korang dah tutup mata girl tu awal2..

Kejutan tak diduga..
Mintak girl korang tolong ambikkan barang yang korang tinggalkan dalam bonet kereta,konon-kononnye korang tertinggal beg or something la. padahal dalam bonet kereta tu bukan ade ape-ape pun melainkan sebuah kotak. dan dalam kotak tu korang isi la diamond ring, ros merah dan satu kad ucapan. dalam tu korang pulun la habis-habisan. gunakan ayat yang paling meletop. huhhh aku rasa that time confirm girl tu shock gile ngan ape yang korang buat. terharu dia bebb..

3 perkara tu merupakan serba sedikit cara untuk melamar sweet girl, actually ada banyak lagi cara yang mungkin korang boleh applykan. ianya bergantung pada kreativiti korang untuk membuatkan propose korang tu jadi sesuatu yang sukar dilupakan dan sangat bermakna oleh sweet girl cinta hati korang tu.

Aku cuma share ape yang aku tau jer, lain-lain tu pandai-pandai korang la nak aturkan camne. yang paling penting bermakna dan sweet.hahaha...

p/s : Mr.Kay ada potensi jadi Dr. Cinta menjelang tahun 2012 nanti...




Jumaat, 15 Julai 2011

cMajor aspek yang penting untuk melangkah ke Universiti


Salam, hello guys.. macam mana dengan korang punya semester break? harap-harap diisikan dengan perkara yang berfaedah la.

Tak lama lagi akan buka new semester dan start sekarang dah ramai orang bercakap "eh,kau dapat U mana ek?".. "nanti kat sana kita stay sama-sama ek?"... "eh, jom pegi shopping sikit, tak lama lagi nak masuk U dah" peh-liss......

excited gile korang ni bila dapat berita gembira kan? tak kesah la korang nak gembira ke ape, asalkan korang jangan overdose dah la ye adik-adik.

Tapi ada jugak diantara mereka yang sedih. sebabnya dapat UMS dan UNIMAS. euww.. bukannya jauh pun dalam Malaysia jugak. apela yang nak disedihkan. bukannya pergi berperang pun. be cool and steady jela mcm Mr.Kay ni....

(ni gambar senior aku yang dah konvo 2 tahun lepas)

Sebelum korang bergerak ke tempat korang nak sambung study tu. korang mestilah bersedia dari segala aspek, dan juga mempunyai kriteria seperti berikut :-

A) hati yang keras dan semangat yang kental = sebabnya seminggu time korang kena orientasi tu confirm rasa rindu pada bantal bucuk dan masakkan mak korang akan bermain-main di ingatan korang..

B) Fizikal yang sudah bersedia = kebiasaannya time orientasi korang akan kena ragging.tapi taklah teruk sangt kot. paling-paling pun kena balik ke kolej kediaman daripada dewan Canselor yang jauhnya lebih kurang setengah batu, tidur yang confirm tak cukup sebab banyak sangat aktiviti yang PSM akan buat time tu dan jugak maybe makanan yang kurang menyedapkan. tambahan lagi makanan dari cafe.pehhhh....

C) Perangai yang sopan = first year selalunya tak banyak buat kes la kott, masuk tahun kedua baru nak tunjuk belang sikit. itu normal.. tapi jangan la ada yang masuk-masuk je terus berkelakuan macam ayam hutan yang baru keluar dari jamban. tak sedap pulak mata abang2 dan akak2 melihatnya nanti.

All the best pada semua adik-adik yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPT, pada yang tak dapat tu jangan la sedih-sedih. maybe ada perkara yang terbaik dan lebih baik sedang menunggu anda. sabar, usaha dan tawakal sajalah yer.

tak lama lepas tu confirm cara dressup korang berubah. hahaha...wait and see...

impian setiap orang yang sambung study adalah untuk menamatkan pelajaran dan mendapat keputusan yang baik kan? so work hard for it.. jangan shock sampai lupa semuanya OK

p/s : sejak dari first Mr.Kay sambung study, sampai sekarang tak penah dapat 4 flat lagi.. grrrr!!



Jumaat, 8 Julai 2011

Terbang balik


Salam, hye semua pembaca blog Mr.Kay

Tak lama lagi aku nak balik ke semenanjung, bercuti selama dua bulan. dalam 2, 3 hari lagi aku akan balik. Seperti biasa, aku tak la excited sangat nak balik semenanjung ni, rasa macam biasa-biasa jer kot. nothing special yang akan berlaku kott..


Rasa macam sama jer balik atau tak balik pun. tapi kalau balik boleh la jugak dapat rileks-rileks sikit. nak rileks lebih-lebih tak boleh la kott. sebab aku kena siapkan Thesis. Semester hadapan adalah semester terakhir aku di Sabah. then lepas tu aku akan practikal di sebuah syarikat perfileman yang aku rasa cukup kuat jugak la di Malaysia ni.

So balik ni aku perlu pegi buat tinjauan dan survey sikit kat Cyberjaya. dan disamping tu aku perlu siapkan proposal untuk Thesis aku. Awal semester hadapan aku kena bentangkan proposal untuk Thesis aku tu. Thesis tu membuatkan aku bertambah serabut..

Aku balik cuti serupa aku tak balik je kott, cuma bezanya balik nanti boleh makan FREE jela..

Uhhhhh.... banyaknya perkara yang perlu diSettlekan time cuti dua bulan ni. buka je semester depan bukan saja aku kena fikir pasal untuk Thesis malah aku kena rush uruskan Minggu Suai Mesra untuk bakal-bakal junior aku yang akan masuk tak lama lagi.

Tiga tahun aku study di Sabah ni aku rasa kejap je. banyak betul aktiviti yang aku join sampaikan makan pun kadang-kadang tak sempat kott. Thats why la aku ni agak kurus. ahahaha...

p/s : Mr.Kay balik sorang-sorang nanti, confirm bosan. tapi dah biasa balik sorang-sorang. PSP teman terbaik dalam flight nanti.

Ahad, 3 Julai 2011

Tips untuk si malang



Salam 1 Malaysia pada semua pembaca blog aku, tak kira la you all boys, girls, half-half atau ape-ape pun. yang penting you all baca blog aku.

untuk entry kali ni aku cuma nak share ngan you all tips-tips bagi orang yang putus cinta. be cool la ek, cinta tu datang dan pergi macam drive thru di mcD. So you all order jela nak makan ape pun.

Jangan ditangisi cinta yang dah pergi tu sebab once its go away from you, you can get better than that. so jangan nangis-nangis yer? buang air mata korang je. mana la tau kan, you all akan dapat yang ala-ala Tizz Zaqiah (untuk boys) atau ala-ala Shaheizy Sam (untuk girls).

Tips pertama
Kalau both of you (girls & boys) putus cinta. Korang kena sediakan coklat banyak-banyak. sebabnya menurut fakta saintifik coklat ni dapat meRealesekan minda kita dari tekanan. bila korang terasa sedih, lebih baik korang kunyah coklat. paling best tablerone.

Tips Kedua
Pegi tengok sunset atau pemandangan yang indah. sebab keindahan tu dapat membuatkan otak kita sihat dan kembali pulih dari segala ketegangan otak. kalau korang (boys) rasa yang indah tu adalah aweks-aweks so korang tengok jela aweks yang lalu depan korang tu. tapi diingatkan "just tengok je, jangan pegi suittt..suittt kat aweks tu pulak"

Tips Ketiga
Kalau putus cinta korang jangan layan lagu-lagu sedih,nanti tambah la korang jadi sedih. korang sepatutnye layan lagu-lagu Metal head banging. aku rasa okey kott untuk menghilangkan tekanan korang tu. sampai pecah rumah pun takpe,asalkan korang hilang perasaan sedih tu.

Tips Keempat
Untuk melupakan perkara-perkara macam ni memang susah, cara yang paling bernas yang aku boleh bagi untuk kali ni adalah Solat. ritual mendekatkan diri dengan sang pencipta ni adalah terapi yang paling baik. jangan la time putus cinta je baru ingat tuhan ok?

Tips kelima
Mandi dan menyejukkan badan. bila korang mandi dan sejukkan badan korang tu sedikit sebanyak dapat mengurangkan perasaan sedih korang tu, tapi kejap jela kott..
kalau nak lama-lama better korang berendam je dalam kolam tu lama-lama.


Putus cinta ni adalah satu perkara normal dalam kehidupan. so, jangan la korang sedih-sedih sangat. ada ape dengan cinta? bukan tahan lama pun. orang dulu-dulu mungkin la boleh buka hadis cinta diorang generasi sekarang mungkin tidak la kott..aku tak rasa generasi sekarang ni pandai menghargai cinta. so better korang fikirkan benda lain yang lebih berfaedah daripada fikirkan about LOVE. bukan nak kata LOVE ni tak penting, cuma ianya adalah perkara kedua terpenting. jangan jadikannya sebagai main things dalam life korang.dan jangan jadikan ianya macam big problem sampai mau bunuh diri kejadah semuanya tu. sia-sia je semua tu. last-last pasangan korang tu jugak yang bahagia ngan orang lain. korang plak tak dapat ape-ape.

Take it easy la, and remember that great love involve great risk.

p/s : perfume aku nak habis la,ade sape-sape nak tolong belikan untuk aku tak?