Iklan

Khamis, 19 November 2009

Kulintangan alat muzik tradisional SabahAlat Muzik Kulintangan Papar Sabah
Alat muzik kulintangan berasal daripada suku kaum Suluk dan Bajau dari Semporna yang suka memainkan kulintangan. Kulintangan merupakan alat muzik tradisi yang sering dimainkan dalam majlis-majlis keraian seperti perkahwinan, khatam al-Quran, adat bercukur jambul, berkhatan dan kenduri-kendara yang lain. Tujuan muzik kulintangan ini dimainkan adalah untuk memeriahkan majlis dan menghiburkan para tetamu yang datang ke majlis tersebut.
Pada zaman dahulu, alat muzik Kulintangan ini diperbuat daripada logam tembaga yang kini semakin sukar ditemui, kalau ada pun harganya mungkin telah melambung berpuluh kali ganda dari harga dahulu. Sebagai alternatif kepada keperluan logam tembaga yang semakin sukar didapati ini, maka logam yang digunakan dalam pembuatan kulingtangan telah di tukar kepada besi biasa iaitu M15,M16, M18 dan besi tangki 48.Hanya dua kumpulan besi ini yang dapat menghasilkan suara kulintangan yang terbaik tetapi tetap tidak dapat mengatasi kenyaringan bunyi pukulan yang dihasilkan oleh tembaga.
Tidak semua besi sesuai digunakan untuk menghasilkan kulintangan ini. Pak Awang yang berasal daripada kampong Kuala Paper Sabah pernah mencuba mengunakan besi jenis lain tetapi tidak sesuai, dimana ia tidak menghasilkan bunyi apabila dipukul dengan kayu pemukul kulintangan. Melihat keadaan itu beliau telah menggunakan pemukul gong pula, barulah kulintangan yang dihasilkan daripada besi M21 itu berbunyi. Dari kejadian itu beliau telah menggunakan besi M21 untuk membuat gong. Menurut beliau lagi, pada zaman sekarang jumlah golongan yang mempunyai kebolehan dalam pembuatan kulintangan ini semakin kurang berikutan sikap golongan muda zaman sekarang yang lebih suka berkerja makan gaji daripada berkerja di kampong dan Mewarisi warisan turun temurun- kaum sendiri. Pekara ini amat menyedihkan beliau. Situasi ini terjadi kepada keluaga beliau sendiri, dimana anak-anak dan cucunya hanya boleh bermain muzik kulintangan ini akan tetapi tidak mahu mewarisi teknik pembuatan kulintangan ini. Begitu juga dengan keadaan anak muda yang lain di negeri Sabah ini, mereka lebih berminat untuk bermain alat muzik ini berbanbing mempelajari teknik pembuatannya.
Dalam menghasilkan kulintangan yang berkualiti tinggi dan tahan lasak kepakaran dan ketelitian amat diperlukan. Hal ini kerana sebarang kesilapan yang berlaku akan mencacatkan melodi dan bunyi yang akan dihasilkan oleh kulintangan ini apabila siap nanti. Oleh itu, hanya orang tertentu dan pakar sahaja yang boleh membuat alat muzik ini. Menurut beliau kepakaran dan kebolehan ini boleh diperolehi melalui pembelajaran dan penelitian dengan penuh minat. Muzik yang dihasilkan oleh alat muzik kulintangan dengan paduan bunyi alat muzik lain dikenali sebagai muzik bertintik. Alat-alat lain yang sering dimainkan bersama kulintangan adalah sebuah canang, dua buah gong dan sebuah gendang. Kami mendapat maklumat dari beliau bahawa hampir semua tarian tradisional di Sabah ini diiringi oleh muzik bertintik yang dipukul mengikut irama dan selera kaum masing-masing. Diantara tarian ini adalah tarian sumazau, tarian Limbai-Limbai, tarian mengiluk dan sebagainya. Pukulan muzik kulintangan atau muzik bertintik yang popular adalah Pukulan Tidung dan Pukulan kedidi’.

warisan seni muzik Kulintangan ini harus dipertahankan sebagai warisan kesenian dan pengenalan kaum negeri Sabah kepada masyarakat yang berada di luar negeri ini. Muzik kulintangan ini juga boleh menjadi salah satu daya tarikan pelancong untuk datang ke negeri ini. Dlam usaha merpertahankan warisan kesenian ini, golongan belia harus memainkan peranan penting sama ada dalam mumupuk minat dan juga sebagai tenaga pengajar seni muzik ini. Dari segi sejarahnya, muzik kulintangan ini adalah berasal daripada suku Suluk dan suku Bajau di Semporna, tetapi tidak semestinya hanya dua kaum ini sahaja. Semua masyarakat di negeri Sabah harus mempraktikan muzik ini supaya tidak luput di telan dek zaman.

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Thanks for finally writing about > "Kulintangan alat muzik tradisional Sabah" < Liked it!
Also visit my web page : Free Porn

Tanpa Nama berkata...

My partner and I stumbled over here by a different web page and thought I might check things out.
I like what I see so i am just following you. Look forward
to exploring your web page yet again.
Also see my site > OnlyCruiser.com

Tanpa Nama berkata...

Malaysia & Singapore & brunei best on the internet blogshop for wholesale
& quantity korean accessories, accessories, earstuds, locket, rings,
bracelet, hair & bracelet add-ons. Deal 35 % wholesale markdown. Ship Worldwide
Feel free to visit my blog ; blocked drain plumber

Tanpa Nama berkata...

Malaysia & Singapore & brunei best on-line blogshop for wholesale & supply korean accessories,
accessories, earstuds, necklace, rings, hair,
trinket & bangle accessories. Promotion 35 % wholesale markdown. Ship Worldwide
Feel free to surf my website ... stitching kawat

Tanpa Nama berkata...

oregon online dating for bbw http://loveepicentre.com/success_stories.php dating stoners

Tanpa Nama berkata...

Great blog here! Also your website loads up fast!
What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
I wish my site loaded up as fast as yours lol
Look into my webpage - Visual Impact Muscle Building Review

Dudu berkata...

Thanks for this info...im so tired looking for this info...sye hampir2 nk bwat keputusan utk ke sabah...